tisdag 12 april 2022

Husbilsägare

 Inte särskilt genomtänkt, eller efter särskilt stort planerande så bestämde vi oss för att köpa husbil. En solig dag på väg hem från Uppsala stannade vi helt enkelt till lite spontant och spanade vid en husbilsfirma och där blev vi lite småförälskade i en Chausson med några år på nacken. På stående fot så preliminärbokade vi den och åkte hem och funderade och kände efter lite mer noggrant. Förälskelsen ville inte riktigt släppa så då tyckte vi att livet är till för att levas och visar det sig att vi inte alls gillar att åka iväg och sova i bilen så är det väl inte värre än att sälja den vidare. Sagt och gjort. Efter återkoppling till "husbilsaffären" så fick vi ett datum när vi skulle få hämta vår nya familjemedlem, nyservad och fräsch. 

Såklart visade det sig att det datumet skulle vara den dagen i april, när det var det absolut värsta tänkbara vädret man kan tänka sig för att vara ute i trafiken. Det var i den nivån att alla rekommenderades att stanna inne och inte ge sig ut alls. Dagen när barnen i södra dalarna blev lediga från skolan för att bussar slutade att gå, för att inte bli stående och orsaka ännu mer kaos i trafiken. 

Det var den dagen. Vi hade beställt tågbiljett och vår resa startade halv sju på morgonen från Mora. (efter att vi båda lyckats ställa väckning helt fel men tack och lov är ju en annan som en gammal tant nuförtiden och vaknar ändå när det är något som ska hända dagen därpå, så i tid kom vi till tåget.) Vi kämpade oss fram från långtidsparkeringen i snödrivor och snålblåst. Första bytet skulle ske i Sala. Med fyra minuters marginal så kändes det lite "risky" redan från början. Man har ju så att säga åkt med SJ förut och vet att signalfelen är mer regel än undantag. De fyra minuterna försvann såklart någonstans där i Backa
bro eller vad stället hette där vi puttrade fram i sakta mak, eftersom vi behövde vara observanta på eventuellt nedfallna träd över spåret. Andas lugnt var det enda vi kunde göra, och kors i taket så väntade tåget in oss och vi kämpade oss vidare fram mot målet. Tågbyte nummer två gick även det smidigt, om än lite försenade så snabbade vi oss på mälartrafikens "spaceiga" tåg. Det kändes som att hamna i en tågvariant av rymdskepp. Bara att rösten som annonserar ut nästa station och annan viktig information hördes helt perfekt med exakt lagom volym. Inget öronbedövande skrap med max volym där man ändå inte hör vad som sägs, just på grund av skrapet. Nåja, fram kom vi, och efter ett par timmars information och genomgång, pappersexercis osv så var  vi äntligen på väg i vår första tur med husbilen. 

Vi kan ju säga som så att vi kommer väl antagligen aldrig någonstans ha så dåligt väder på våra framtida turer. Det var snö på tvären, i det närmaste storm, snömodd och spåriga vägbanor alternativt att puttra fram bakom två snöplogar som körde i bredd. Det var avåkta bilar åt höger och vänster och sikten var cirka två meter åt alla håll. Men efter snö kommer solsken och när vi svängde in på macken i Borlänge så sprack himlen upp och solen kikade in på oss där vi satt och drack vår första kopp kaffe och började känna oss som riktigt inbitna husbilsägare. Nu kan det liksom bara bli bättre! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar!